Саопштења за јавност

 • ОТВОРЕНО ПИСМО ЦЕПРИСУ, УДРУЖЕЊУ ТУЖИЛАЦА СРБИЈЕ И ДРУШТВУ СУДИЈА СРБИЈЕ

  02.08.2020.


  Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ), као што знате, поздравило је и подржало акцију Управе за спречавање прања новца, позивајући исту да одмах провери новчане токове свих струковних удружења у области правосуђа, најпре нас, па вас. Сматрали смо, као и ви, да је спречавање прања новца и финансирање тероризма важна активност државних органа, као и да нико од нас апсолутно нема шта да крије, због чега смо још пре годину дана тражили закон за област финансирања невладних организација у правосуђу.

  У акцији смо видели и прилику да се једном за свагда реши мистерија правосуђа – зашто деценијама исте организације из иностранства добијају пројектно – финансијске инјекције? Да ли је улазница у тај затворени круг затварање очију пред насиљем и демонстрацијама, позивима на насилну промену уставног уређења, претњама вешалима, плакатима са именима судија и тужилаца на протестима, обећаном лустрацијом нове власти, свакодневним понижавањем судија и тужилаца, називањем истих ''бедницима, зликовцима и слугама режима''? Да ли је улазница занемаривање струковних тема, изостанак смислених иницијатива за унапређење положаја колега у најширем спектру, закључно са заштитом здравља током пандемије ковида или пасивност Ваших чланова у правосудним саветима, где су имали прилику да нешто ураде за колеге? Да ли је улазница схватање да владавина права значи да полиција не сме да употреби средства принуде и кад закон каже да сме, да је ванредно стање уведено неуставно и кад Уставни суд Србије не налази да јесте, да је елиминација Владе и Скупштине из поступка избора судија и тужилаца ипак политизација правосуђа и да је Венцијанска комисија крива што то не разуме?

  Можда би Управа могла да одгонетне зашто многа удружења која слично мисле имају сличне десетине хиљада евра на својим рачунима, канцеларије у ''кругу двојке'', запослене, екскурзије за чланове по иностранству, скупштине и управне одборе у најскупљим хотелима у земљи, финансиране и плаћене пројектима и донацијама истих добротвора, пошто од чланарина не би имали ни за најосновније? Или зашто ГОНГО немају милионе државе на рачуну?

  Што се нас тиче, чланарине су довољне, снаћи ћемо се и без пројеката и донатора, просто смо такви, сувише затворени за отворено друштво и припадајуће фондове.

  ПРЕДСЕДНИК УО УСТ
  Ивана Јосифовић

  ПРЕДСЕДНИК УСТ
  Ненад Стефановићusudprek logo
usudprek logo
ussbih logo
ustp logo

© Удружење судија и тужилаца Србије