Саопштења за јавност

 • ДРЖАВНО ВЕЋЕ ТУЖИЛАЦА И ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА ДА ЗАШТИТЕ ПРАВОСУЂЕ

  25.07.2020.


  Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) најоштрије осуђује именовање судија Уставног суда Србије од стране Бошка Обрадовића на друштвеним мрежама, као и уобичајене претње судијама и тужиоцима затвором и лустрацијом након промене власти, налазећи да су исте у потпуној супротности са начелом поделе власти и владавином права, односно да представљају непримерени притисак на носиоце правосудних функција.

  УСТ подсећа да именовања на судске и јавнотужилачке функције нису тајна, да су грађанима у сваком моменту доступна имена сваког судије и тужиоца у земљи, да је свака одлука у поступку потписана именом и презименом поступајућег судије или тужиоца, као и да су судије и тужиоци упознати са аспектима своје кривичне, дисциплинске и етичке одговорности, због чега апсолутно нема потребе да представник политичке странке јавно обзнањује имена судија Уставног суда Србије, нити да судије и тужиоце упозорава на последице кршења закона. УСТ указује и да су судијске и јавнотужилачке функције сталне, те да не зависе од промена у извршној и законодавној власти, због чега није јасно на који начин се промена власти доводи у везу са будућом "реформом" правосуђа, осим уколико се не прижељкује политичка чистка правосуђа каква је већ виђена 2010. године.

  УСТ инсистира да се Високи савет судства и Државно веће тужилаца без одлагања огласе по овом питању, подсећајући ова тела да су небројено пута остала нема и глува на захтеве УСТ да осуде овакве и сличне изјаве, као и да су својим гласним ћутањем само допринели умањењу независности, самосталности и угледа правосуђа.

  УДРУЖЕЊЕ СУДИЈА И ТУЖИЛАЦА СРБИЈЕusudprek logo
usudprek logo
ussbih logo
ustp logo

© Удружење судија и тужилаца Србије