• САОПШТЕЊЕ УДРУЖЕЊА СУДИЈА И ТУЖИЛАЦА СРБИЈЕ ИЗБОРНА КОМИСИЈА ДВТ ДА ЗАУЗМЕ СТАВ

13.10.2020.

Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) указује Изборној комисији Државног већа тужилаца да кандидати за изборне чланове Већа, који су јавни тужиоци, имају привилегован положај током изборне кампање, будући да исти немају свакодневне обавезе, дежурства, суђења и истраге попут кандидата који су замениици јавних тужилаца, при чему су јавни тужиоци у прилици и да службеним возилима и о трошку државе спроводе кампању.

УСТ захтева од Изборне комисије да омогући свим кандидатима једнак третман током кампање за изборне чланове Државног већа тужилаца, односно да омогући свим кандидатима макар да буду ослобођени поступања у предметима до краја изборног процеса, како би били у прилици да равноправно воде кампању у односу на јавне тужиоце.

УСТ обавештава Изборну комисију да су јавни тужиоци на колегијумима београдских основних тужилаштава изнели податак да носиоци јавнотужилачке функције са активним бирачким правом имају на основном нивоу право да гласају за два кандидата за изборне чланове Већа, што је битно другачија ситуација у односу на изборе из 2015. године, када су могли да гласају само за једног кандидата, а како до измене прописа који уређују ову област није дошло, потребно је да што хитније да Изборна комисија заузме став по овом питању.

ПРЕДСЕДНИК УДРУЖЕЊА СУДИЈА И ТУЖИЛАЦА СРБИЈЕ