• САОПШТЕЊЕ УДРУЖЕЊА СУДИЈА И ТУЖИЛАЦА СРБИЈЕ
    -Нова пријава за сукоб интереса у Државном већу тужилаца-

30.08.2019.

Дана 29.08.2019. године Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) је поднео Агенцији за борбу против корупције нову пријаву због сукоба интереса у којем су се нашли изборни чланови Државног већа тужилаца (ДВТ) и то Горан Илић, Радован Лазић, Светлана Ненадић и Сандра Кулезић, због њиховог поступања приликом предлагања и избора члана Управног одбора Правосудне академије. УСТ је на основу информација од јавног значаја дошао до података да су наведена лица као високи функционери Удружења тужилаца Србије (УТС) предложили ДВТ да за члана Управног одбора Правосудне академије изабере председника скупштине УТС, да би потом на седници ДВТ, овог пута у својству изборних чланова ДВТ, гласали за сопствени предлог и за кандидата који је, попут њих, вискоки функционер УТС.

УСТ подсећа да је против наведених лица већ поднета пријава за сукоб интереса у вези догађаја из фебруара 2019. године, као и да Агенција за борбу против корупције још увек није донела било какву одлуку по претходној пријави, због чега апелује на Агенцију да у што краћем року поступи у складу са законским овлашћењима.

УСТ позива УТС, Друштво судија Србије, ЦЕПРИС, Синдикат правосуђа Србије и друге невладине организације, које су дежурни заштитници лика и дела Горана Илића, као и других пријављених чланова ДВТ, да дају свој вредносни суд и о континуираном понашању високих функционера УТС који су чланови и ДВТ, као и да престану да оправдање за њихове поступке проналазе у измишљеном политичком прогону, већ да објективно сагледају поступање ових функционера и последице које оно има по углед правосуђа Републике Србије, уколико се заиста залажу за демократске принципе и владавину права, те да осуде учестало преплитање њихових функција и вишеструке сукобе интереса у којима се налазе.

ПРЕДСЕДНИК УДРУЖЕЊА СУДИЈА И ТУЖИЛАЦА