Саопштења за јавност

 • ПУНА ПОДРШКА ВИСОКОМ САВЕТУ СУДСТВА,
  ШТА ЧЕКА ДРЖАВНО ВЕЋЕ ТУЖИЛАЦА?

  01.07.2020.


  Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) апсолутно подржава закључак Високог савета судства од 30.06.2020. године, којим се налаже да председници судова чије је седиште на територији града у којем је проглашена ванредна ситуација због опасности од ширења COVID – 19 организују рад суда у складу са упутствима Министарства правде и ранијих закључака Високог савета судства, донетих током ванредног стања, налазећи да су правосудни ресурси ограничени и да се морају сачувати животи и здравље носилаца правосудних функција, државних службеника и намештеника у правосудном систему, све у циљу његовог несметаног функционисања, што је интерес друштва у целости. УСТ поједнако одговоран приступ очекује у најкраћем року и од Државног већа тужилаца.

  УСТ се не слаже са реакцијом Адвокатске коморе Србије од 01.07.2020. године, којим се закључак Савета критикује и сагледава искључиво у светлу редуковања рада судова, успоравања рада правосуђа, ограничења приступа правди и кршењу права на рад адвоката, уз оцену да је само ванредно стање услов за редуковање рада правосуђа.

  УСТ поводом реакције Адвокатске коморе Србије указује да правосуђе Републике Србије чине људи и то они чији животи и здравље нису мање важни од туђег права на рад, као и да су исти ти људи током вандредног стања уредно били на својим радним местима, старајући се да се предузму све радње које не трпе одлагање, пре свега штитећи права грађана Републике Србије. УСТ даље указује да су поједине колеге из адвокатуре током вандредног стања имале луксуз да само повремено и најкраће могуће време бораве у правосудним зградама, водећи рачуна о своме здрављу и лицима са којима долазе у контакт, док су судије и тужиоци првог степена свакодневно долазили у контакт са десетинама учинилаца кривичних дела, немајући привилегију да размиљају да ли желе или не желе да раде свој посао, без обзира на свеприсутни ризик. УСТ подсећа и да се у овом тренутку десетине суђења одлаже управо због изостанака адвоката који се не осећају добро и имају свест и одговорност према својим клијентима и колегама из правосуђа, те не желе да их излажу ризику, стављајући општи интерес испред адвокатске професије.

  Напослетку, УСТ је у више наврата пружило руку Адвокатској комори Србије, залагало се за увођење додатне кривично правне заштите адвоката, осуђивало нападе на колеге из адвокатуре и увек имало разумевања за проблеме адвокатуре, јер су то проблеми правосуђа у целини, због чега апсолутно не прихвата да се комора на овај начин опходи према правосуђу, противећи се примереним мерама којима се рад правосуђа прилагођава епидемиолошкој ситуацији, чиме се штите како судије, тужиоци и сви запослени у правосуђу, тако и адвокати и њихови клијенти. УСТ се нада наставку професионалне сарадње са Адвокатском комором Србије и очекује више разумевања за одлуке највиших правосудних тела.

  УДРУЖЕЊЕ СУДИЈА И ТУЖИЛАЦА СРБИЈЕusudprek logo
usudprek logo
ussbih logo
ustp logo

© Удружење судија и тужилаца Србије