• ПРОГЛАС СУДИЈАМА И ТУЖИОЦИМА:
    ОДБРАНИМО НАШУ НЕЗАВИСНОСТ

06.06.2020.

Дана, 06.06.2020.године, у просторијама Основног суда у Параћину одржана је седма седница Управног одбора Удружења судија и тужилаца Србије (УСТ).

Поред тема које се односе на анализу рада Удружења у претходном периоду и планове за даље активности, УСТ са ове седнице, једногласно жели да упути поруку о неопходности јединства струке у предстојећем периоду.

Наиме, крајем године предстоје избори за изборне чланове највиших правосудних тела, Високог савета судства (ВСС) и Државног већа тужилаца (ДВТ), па указујемо на нужност да се овоме приступи савесно, професионално и достојанствено. Да се у циљу избора најбољих кандидата који имају интегритет и уживају поверење колега, оставе по страни сви други појединачни интереси, те да судије и тужиоци сами између себе, по сопственој савести и у најбољем интересу струке бирају своје представнике.

У том смислу указујемо на негативан утицај формирања паралелних правосудних база које воде невладине организације које нису представници судија и тужилаца, већ део НВО сектора са различитим активностима и пројектима који се не могу довести у непосредну везу са радом правосуђа. Недопустиво је да судије и тужиоци дозволе да им неке организације које чине правници и друга лица који нису правосудни функционери креирају ставове о потенцијалним изборним члановима за правосудна тела. Намеће се питање који је интерес тих НВО да утичу на рад ВСС и ДВТ и чије интересе заступају?! Лакомислено и неодговорно би било прихватити очекивану флоскулу да је њихов интерес заштита права грађана кроз рад правосуђа. Да ли је нашем правосуђу, поред 2.500 судија и 700 тужилаца, заиста неопходно да неке НВО брину о заштити наших права и права грађана, поред нас самих?

Зато позивамо СТРУКУ да се уједини и да не дозволи да нас партикуларни интереси других воде у нашим изборима. Скривени под велом правничких али не правосудних невладиних организација, претендују да уређују и организују трећу грану власти. Правосудни функционери су носиоци те гране власти, а не невладине организације.

У Параћину,
    06.06.2020.године