• ДЕЛЕГАЦИЈИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ АМБАСАДОРУ СЕМУ ФАБРИЦИЈУ

07.02.2019.

Поштовани,

Удружење судија и тужилаца Србије овим путем изражава незадовољство и оштро се противи принципима којим се водила Европске делегације ЕУ у Републици Србији приликом организације састанка са представницима струковних удружења одржаног дана 07.02.2019. године у просторијама Делегације, а у вези са очекиваним годишњим извештајем Делегације.

Наиме, без обзира што је делегација УСТ, коју је предводила председник УО УСТ Ивана Јосифовић, званично на састанку са Шефом политичког сектора Нором Хајринен и Мирјаном Цветковић изложила своје програмске циљеве, визије за унапређење и даљу реформу правосудног система у Републици Србији Делегацији ЕУ у Републици Србији, а све у циљу испуњавања обавеза из преговарачког поглавља 23, наши представници нису били позвани на овај састанак, из нама непознатог разлога. Имајући у виду да наше удружење окупља велики број судија и заменика јавних тужилаца, да је заступљено у радној групи за израду Националне стратегије за унапређење правосуђа за период 2019.-2024. године, да је узело учешће у јавној расправи о нацрту уставних амандмана у области правосуђа, да има своје представнике у радним групама за измену Кривичног законика и пратећег сета правосудних закона, сматрамо да је УСТ морало да буде позвано и на наведени састанак, као озбиљно и релевантно струковно удружење.

Како су у конкретном случају позив добиле организације које се по значају, заступљености и практичном искуству у раду правосуђа објективно ни на који начин не могу упоредити са значајем УСТ, остаје нам нејасно којим се мерилима руководила Делегација ЕУ у Републици Србији приликом организације овог састанка. Међутим, упознати са чињеницом да и друга релевантна струковна удружења, на првом месту Удружење судија прекршајних судова Републике Србије, које окупља више од 90% судија прекршајних судова у Републици Србији, такође нису добили позив да присуствују наведеном састанку, делимо са Вама нашу забринутост да се ствара утисак о тенденциозном окупљању истомишљеника, односно израженој вољи Делегације да као представнике судија и тужилаца прихвати само ткв. стара, односно ''аутентична'' удружења, како сами себе називају, покушавајући на тај начине да себе представе као једине представнике струке и унапред дискредитују било какво удруживање млађих генерација судија и тужилаца, спутавајући на тај начин уставна права на удруживање и слободу мишљења.

УСТ се искрено нада да је у питању пропуст у организацији, обзиром да је Делегације ЕУ у Републици Србији одувек гајила дијалог и инсистирала на конструктивној размену аргумената, идеја и мишљења, те да се овај изненадни изостанак инклузивности и транспарентности у раду, на коме је Делегација инсистирала приликом организације јавних расправа у оквиру Министарства правде и других државних органа, ништа друго до ненамерни превид. УСТ Вас овим путем обавештава и да је пре готово шест месеци аплицирала за учешће у Националном конвенту о ЕУ, као и да до данашњег дана, иако се ради о сталном телу у оквиру којег се води тематски структуирана дебата о приступању Републике Србије Европској унији, у којој добровољно и без ограничења учествују заинтересоване НВО, УСТ нико није обавестио о исходу поднете пријаве, нити укључио у рад Конвента. Имајући у виду све наведено, УСТ са жаљењем констатује да постоје индиције да се праћење процеса евроинтеграција и комуникација са Делегацијом ЕУ у Републици Србији из нама за сада непознатог разлога ограничава и чврсто држи у круговима истомишљеника, што представља суштински губитак за демократске принципе на којима сматрамо да евроинтеграције почивају.

С' поштовањем,
    Председник Удружења судија и тужилаца Србије