• УДРУЖЕЊЕ СУДИЈА И ТУЖИЛАЦА СРБИЈЕ ЗАБРИНУТО У ПОГЛЕДУ МАТЕРИЈАЛНЕ САМОСТАЛНОСТИ ПОВЕРЕНИКА ДРЖАВНОГ ВЕЋА ТУЖИЛАЦА

12.03.2020.

Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) поставља питање у којој је мери Повереник за самосталност Државног већа тужилаца заиста самосталан у односу на извршну власт, имајући у виду званични податак Агенције за борбу против корупције да исти од Министарства правде, Министарства здравља и Министарства државне управе и локалне самоуправе, годинама уназад месечно приходује нето износе од 54.000, 12.000 и 40.000 динара, односно месечни износ од 106.000 динара, као члан различитих комисија, укључујући и испитне.

УСТ налази да је изузетна реткост и права привилегија да судије и тужиоци на овај начин остварују приходе, нарочито имајући у виду принцип неспојивости судијске и тужилачке функције са другим функцијама, пословима и приватним интересима, те да је невероватно да Повереник за самосталност има ту привилегију добије од три различита министарства додатне приходе, поред редовних месечних прихода које има у Државном већу тужилаца у износу од 219.500,00 динара.

УСТ сматра да додатни приходи Повереника за самосталност не говоре у прилог његовој самосталности, нарочито када исти проистичу из дискреционих овлашћења надлежних органа и поставља питање да ли ће сутра ови приходи бити препрека за ефикасно поступање Повереника за самосталност према органима извршне власти, које до сада по правилу изостаје.

УСТ сматра да је забрињавајуће да Повереник за самосталност остварује приход при Комисији за спровођење програма заштите учесника у кривичном поступку Министарства правде, иако је већ неколико година изборни члана Државног већа тужилаца, иако је провобитно изабран у Комисију као заменик Републичког тужиоца, а коју функцију тренутно не обавља.v

С поштовањем,
    ЗАМЕНИК ПРЕДСЕДНИКА УДРУЖЕЊА СУДИЈА И ТУЖИЛАЦА СРБИЈЕ