Саопштења за јавност

 • САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ - ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА ЈЕДНАКО ДА ШТИТИ СВЕ СУДИЈЕ

  04.06.2019.


  Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) поздравља одлуку Високог савета судства (ВСС) да закаже посебну седницу на којој ће заузети став о оптужбама које су изречене након јавног наступа судије Апелационог суда у Београду Миодрага Мајића, а у вези са актуелним изменама Кривичног законика. УСТ указује да је ово први пут да ВСС, током актуелног мандата, организује посебну седницу поводом оптужби изречених на рад и ставове једног судије. Значај ове седнице изузетно је велики, имајући у виду уставни положај на основу којег Високи савет обезбеђује и гарантује независност судија.

  Истовремено, УСТ сматра да Високи савет судства мора да искористи јединствену прилику и заузме став и поводом осталих оптужби, па чак и претњи, упућеним другим судије широм правосудног система, а које су се догодиле много раније у односу на актуелне оптужбе на рачун судије Миодрага Мајића. О тим случајевимаје је УСТ већ обавестио Високи савет судства.

  Узимајући у обзир да ВСС мора да представља гарант независности свих судија у Србији, што често изостаје, УСТ апелује на Савет да заузме став и о јавном ношењу транспарената са именима и презименима поступајућих судија Првог основног суда у Београду, са поруком „да ће им бити суђено онако како су и они судили“, након чега су те судије јавно осуђене на 36 година затвора од стране Народног суда правде. Такође, УСТ позива ВСС да заузме став поводом објава на друштевним мрежама, те писањима портала и магазина, у којима се поред објављивања имена и презимена судија дају паушалне оцене о њиховом незаконитом и нечасном поступању. Исте поруке се могу наћи и на блоговима у којима се, између осталог, судије називају уплашеним зечевима, који не знају како да пресуде и само чекају позив са врха власти да им јаве одлуку.

  УСТ позива Високи савет судства да све судије третира на исти начин и да им пружи једнаку заштиту, указујући да ни после 20 година струковног деловања ''аутентичног'' удружења, које данас има представнике у Високом савету судства, судије нису заштићене у свом раду. Такав изостанак подршке и заштите омогућава да се у јавности кроз медије и друштвене мреже појављују лажне информације, паушални и злонамерни коментари који суштински подривају судијску функцију и владавину права у нашој држави. Цртање мета на челу наших колега на улици главног града, телевизији и порталима постала је наша свакодневна реалност, и зато УСТ још једном позива ВСС да се одлучно одупре свим притисцима и по први пут јасно и недвосмислено стане на страну свих судија у Србији, на једнак начин. Удружење судија и тужилаца Србијеusudprek logo
usudprek logo
ussbih logo
ustp logo

© Удружење судија и тужилаца Србије